Norwegian skiing team 1 Rectangle.jpg

En forkert bevægelse, og det er slut

Det ville aldrig gå så godt for Norges skilandshold, hvis det ikke var for disse mennesker.

De fleste af os har sikkert aldrig set et skiløb tættere på end på tv, og hjemme på sofaen ser det næsten ubesværet ud, når de suser hen over sneen. Men grunden til, at det kan gå så stærkt, er skiholdets ubesungne helte - dem, som vokser deres ski.
 
Beitostølen, Norge. Vi møder Knut Nystad, skivokschef. Hans hold arbejder ihærdigt i deres specialbyggede trailer – de gør klar til verdensmesterskaberne i februar 2015. Alting skal afprøves: Grebet, glidet og den bedste kombination af kemikalier.
 
Høje forventninger
 
Hans hold starter forberedelserne tidligt. Og der udføres omfattende prøver.
 
"De har et krævende arbejdsmiljø med mange rejser, lange arbejdsdage og høje krav til præstation", siger Knut.
 
Han fortsætter: "Norske skiløbere forventes at dominere konkurrencerne og vinde guldet. Hvis det ikke sker, som i Sochi, er skiene en af de første ting, som vi kigger på."
 
Topresultater kræver specialister på mange poster
 
Nogle af de personer, som vokser skiene, er direkte ansvarlige for skiløberne. Opbygning og vedligeholdelse af skiudstyret, samt testning og voksning af skiene før konkurrencerne. Grebsdirektøren har til ansvar at finde de rigtige produkter – den grundlæggende voks, nye blandinger, metoder eller overlag – for at sikre, at skiene griber fat, når det er nødvendigt. Men de skal også glide, og det er glidechefens ansvar. Det er en stor opgave, så glidechefen og hans assistent arbejder på af finde de bedste metoder, glideprodukter, pulver og blandinger.
 
Holdet er meget afhængigt af gode partnere og materialer for at kunne levere topresultater. Klargøring og rengøring af flere hundrede ski flere gange i løbet af en sæson betyder, at der er en masse spild, hvis man ikke anvender de bedste produkter. Med rengøringsklude med lavt fnugindhold, wet wipes og papirhåndklæder i dispensere monteret på arbejdsstationerne bliver arbejdet gjort meget effektivt. For ikke at forglemme problemet med kemikalier og at bevare et sundt arbejdsmiljøet, selv i de mest stressede perioder.
 
Så det bringer os tilbage til Nystad: Han har ansvaret for at organisere holdet og sikre, at de har de bedste betingelser for at få succes.
 
Uanset resultatet står alle sammen om at vinde eller tabe.
 
Det norske skiforbunds skivokstrailer er udstyret med mange Tork produkter, inklusive Tork wet wipes. Eftersom skivokstraileren ikke har indlagt vand, bruger personerne Tork Wet Wipes til hænder til at vaske og rense deres hænder, hvilket gør deres dag lettere. 

Med rengøringsklude med lavt fnugindhold, wet wipes og papirhåndklæder i dispensere monteret på deres arbejdsstationer bliver arbejdet gjort meget effektivt.

Knut Nystad

Ledende skivokstekniker for det norske langrendshold