Bocuse dOr.jpg

Bocuse d'Or: På jagt efter vinderopskriften

Bocuse d'Or er den mest prestigefyldte gastronomiske konkurrence i verden. Når konkurrencen er i gang, har du kun én chance - der er ikke plads til fejl i jagten på vinderopskriften.

Ørjan Johannesen har en drøm: at blive verdens bedste kok. Forud for dette udfordrende mål er der flere måneders forberedelse. Hvordan forbereder man sig på en af de mest berømte gastronomiske konkurrencer i verden?
 
Allerede som niårig begyndte Ørjan at lave mad på hotel Bekkjarvik Gjestgiveri, hvor han voksede op. I dag er hans tid delt mellem hotellets køkken og køkkenet til konkurrencetræning i Sandefjord, hvor hans træner, Odd Ivar Solvold, bor. Odd Ivar vandt bronze ved Bocuse d'Or i 1997 og har siden ført andre norske kokke til succes. At blive den bedste kok i verden er ikke noget, man kan udrette helt alene. Det kræver en holdindsats og præcise forberedelser.
 
I Bocuse d'Or Europe 2014 indtog Ørjan Johannesen tredjepladsen, hvormed han kvalificerede sig til det gastronomiske verdensmesterskab 2015 i Lyon. Nu står han med sindsro og samme tro som altid over for udfordringen forude: At ingrediensernes originale smag skiller sig ud, og at folk siger, "Utroligt, hvordan kan noget så enkelt smage så godt?" Den enkle kombination af god service og god mad er det, der skaber den bedste middagsoplevelse. Men ofte er det, der forekommer enkelt, det mest komplicerede.
 
Kokkenes Formel 1
 
Hvis Bocuse d'Or er kokkenes Formel 1, er det virkelig et nu-eller-aldrig scenarie. Rigtig mange brikker skal falde på plads for alle, der forbereder sig til og konkurrerer om medaljerne ved Bocuse d'Or. Ørjan Johannesen dedikerer en masse tid til andre detaljer end selve maden. Regler, udstyr og hygiejneforhold skal holdes under absolut kontrol. Han tilføjer, "Under konkurrencen i Lyon har jeg begrænset tid til rådighed, og for mig står og falder det hele med, at alting er ryddeligt og rent hele vejen igennem. God hygiejne er altafgørende." Du har kun én chance for at vinde, når du konkurrerer mod de bedste kokke i verden, og den mindste detalje kan have den største betydning.
 
Ørjan bruger Tork Aftørringsklud Sensitiv med lavt fnugindhold for at sikre, at sølvfadet er perfekt til den endelige præsentation. I Bocuse d'Or må der ikke kunne sættes en finger på noget som helst. Ingen fedtede fingre eller pletter, og lige så vigtigt: Ingen utilsigtede saucedryp eller krydderidrys på afveje. Til denne type opgave er Tork Aftørringsklud Sensitiv velegnet, da den er en klud med lavt fnugindhold og den er godkendt til kontakt med fødevarer og absorberer hurtigt fedtstof.
 
 
Denne artikel blev skrevet før 2015 udgaven af Bocuse d'Or. Og gæt en gang. Han vandt.

Disse klude skal helt sikkert med mig til Bocuse d'Or.

Ørjan Johannesen

Vinder af Bocuse d'Or 2015