Stressful_situation_patient_urgent_healthcare_Tork_original.jpg

International håndhygiejnedag 5. maj

Denne dag minder os om, at håndhygiejne er vigtig i dag og hver dag.

Og det er især vigtigt i sundhedsmiljøer, hvor håndhygiejne reducerer risikoen for, at patienter pådrager sig infektioner og udvikler sepsis.
 
I år er det globale tema for International håndhygiejnedag ”Det er i dine hænder – forebyg sepsis i sundhedsmiljøet”, udarbejdet af den private organisation for patientsikkerhed og Verdenssundhedsorganisationen (WHO).
 
Som en del af International håndhygiejnedag har vi udviklet en nem handlingsplan bestående af 3 trin, som har til formål at hjælpe sundhedsfagligt personale med at reducere infektioner og sepsis blandt deres patienter.
 
Tænk hygiejnisk. Tag de forebyggende skridt. Udfør patientpleje. Eller sagt ganske kort: Omtanke. Handling. Pleje.
 
 Nurse_holding_patient_hands_Tork.jpg

Forebyggelse af sepsis

Sepsis, som sommetider fejlagtigt kaldes blodforgiftning, er defineret af en livstruende dysfunktion af organer, som skyldes en fejlreguleret værtsrespons på en infektion.1 Med andre ord er sepsis en komplikation, som følger en allerede eksisterende infektion.
 
Hvert år forårsager sepsis i gennemsnit seks millioner dødsfald på globalt plan – det er den primære dødsårsag fra infektioner og er mere udbredt end hjerteanfald. Sepsis er faktisk en medvirkende faktor i en tredjedel af alle dødsfald på hospitaler.2,3,4
     
Forebyggelse er derfor afgørende for at undgå sepsis og begrænse dens katastrofale konsekvenser. Du kan bruge de fire efterfølgende støtter som et grundlag for at forebygge sepsis blandt patienter:
 
Forebyggende behandling
Da sepsis er kroppens respons på en infektion, er det første skridt at sikre, at en patient slet ikke udvikler den pågældende infektion. Det kan opnås gennem omhyggelig forebyggende pleje såsom passende håndtering af hudsygdomme, fodpleje, trykaflastende madrasser og vacciner.
 
Behandling af infektioner
Hvis en patient alligevel udvikler en infektion, skal den nøje overvåges og styres. Sørg for, at du er bekendt med og anvender de lokale antimikrobielle retningslinjer for at sikre, at din patients tilstand ikke bliver alvorlig.
 
Håndhygiejne
Håndhygiejne spiller en vigtig rolle med hensyn til at forebygge mikrobiel krydskontaminering fra sundhedsfagligt personale til patienter. Ved at følge WHO’s 5 håndhygiejnesituationer [hyperlink] kan du være med til at gøre en forskel og give hygiejnisk pleje i passende situationer.
 
Sårpleje
Passende sårpleje [indføj hyperlink til lokal BSN-internetside] spiller også en afgørende rolle med hensyn til forebyggelse af sepsis, da ethvert brud på huden kan gøre det muligt for bakterier at trænge ind og forårsage en infektion. Du bør altid overvåge sår for tegn på infektioner og sørge for, at de renses korrekt, hver gang forbindinger skiftes. 
 
Moisturising_hands_healthcare_Tork.jpg

Omtanke. Handling. Pleje.

”Omtanke. Handling. Pleje.” er tre hurtige steps til daglig hygiejne, der er udviklet til at hjælpe med at forebygge sepsis i sundhedsmiljøet. Hensigten er at hjælpe med at overholde faste og konsekvente hygiejneprocedurer, der forebygger infektioner og sepsis blandt dine patienter.
 
Omtanke: Inden du starter din normale rutine, bør du stoppe op og huske de forebyggende hygiejneretningslinjer, som f.eks. WHO’s 5 håndhygiejnesituationer [hyperlink] og postoperativ sårpleje eller din arbejdsplads’ mikrobielle politik.
 
Handling: Tag de nødvendige skridt til at sikre overholdelse af hygiejneforskrifterne, som reducerer risikoen for infektion og sepsis. Det gør du f.eks. ved at sikre, at dine hænder er desinficerede før og efter kontakt med en patient og ved at undersøge din patients sår omhyggeligt for en infektion, samt tjekke din patients vaccinationer.
 
Pleje: Efter passende behandling kan du igen yde dine patienter pleje i et sikkert miljø.
Litteratur:

1 ud af 10

patienter i hele verden vil pådrage sig mindst én sygehusinfektion (healthcare-associated infection, HAI)*

Fra 5% til 13%

Den årlige stigning i sepsis i vestlige lande i løbet af det sidste årti**